Primul vehicul electric Volkswagen – la prima vedere

Noul Volkswagen ID.4 stabileste un standard mult mai inalt pentru vehiculele electrice In cursa pentru electrificare, aproape fiecare producator auto are planuri legate de lansarea in scurt timp a unor vehicule complet electrice (EV). Datorita acestei concurente,...

Autoturismele care se conduc singure ar putea schimba industria auto

Industria auto va beneficia in mod semnificativ de dezvoltarea tehnologiei inteligente artificiale (AI), mai ales odata cu aparitia masinilor autonome. Vehiculele vor inceta in curand sa se bazeze pe volan si pedale actionate de om pentru a se deplasa, fiind...

5 amenintari care ar putea stopa boom-ul vehiculelor electrice Tesla si Nio

Desi vehiculele electrice continua sa reprezinte un procent mic din piata auto globala, preturile actiunilor companiilor producatoare de vehicule electrice au luat avant in 2020. Preturile actiunilor Tesla au crescut cu peste 70% de-a lungul anului trecut, in timp ce...

Kia CV se lanseaza la finele lunii martie

Kia isi va dezvalui oficial la finele lunii martie primul vehicul electric dedicat. Kia a lansat zilele trecute cateva imagini teaser proaspete pentru noul sau EV, prezentand silueta masinii si efectul dramatic al farurilor acesteia. Desi initial a fost promovat cu...

Bateria pentru EV ce poate fi incarcata in 5 minute

O baterie pentru vehicule electrice ce poate fi incarcata in cinci minute - durata necesara pentru ca o masina traditionala sa fie incarcata la pompa de benzina sau motorina – a fost produsa pentru prima oara intr-o fabrica din China. Noile baterii litiu-ion au fost...

Desi vorbim doar despre 2800 de vehicule electrice noi, este totusi un progres remarcabil, cu atat mai mult pe fondul pandemiei pe care o traversam si care a afectat grav piata auto la nivel global. 

Cumparatorii de masini din Romania adopta treptat vehiculele electrice si electrificate ca mijloace viabile de deplasare. Dovada pentru acest trend sta cresterea record in ceea ce priveste numarul de masini electrice si electrificate cumparate in Romania pe parcursul anului 2020.

Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), in anul 2020 in intreaga tara au fost inmatriculate 2846 de masini electrice noi, un procent cu 89% mai mare decat cel inregistrat in 2019, cand au fost inmatriculate 1506 vehicule electrice. Desi nu se poate spune despre cumparatorii romani ca au aceeasi putere de cumparare cu cea a clientilor de pe piata auto din Europa de Vest, gratie unuia dintre cele mai importante stimulente pentru achizitionarea de vehicule electrice (aproape 10.000 de euro pentru o masina electrica noua), oamenii sunt totusi motivati sa cumpere vehicule electrice.

Deloc surprinzator, cel mai popular producator in Romania a fost Renault (producatorul modelelor Zoe, Twingo si Kangoo Z.E), urmat de Volkswagen (cu modelele e-Golf si e-Up!) si Skoda cu CitiGo iV, Hyundai, Mercedes-Benz si Tesla.

Hibridele plug-in au avut si ele parte de o revigorare in 2020, crescandu-si volumul de vanzari cu 158% fata de anul precedent, iar alaturi de vehiculele electrice au reusit sa ridice cota combinata de piata, de la 4.2% in 2019 la 7.1% in 2020.

Vehiculele electrice vor continua sa creasca in popularitate in Romania, pentru ca din ce mai multe modele devin disponibile, mai ales in segmentul accesibil al pietei.
Unul dintre cei mai importanti producatori de vehicule auto din lume, Tesla urmeaza sa intre si ea oficial pe piata din Romania in 2021, si si-a propus sa contruiasca in viitorul apropiat si primele trei statii Supercharger in aceasta tara.

Cat despre Dacia, producatorul autohton de masini din Romania, desi vehiculul electric al producatorului auto, Spring, nu va fi produs la nivel local, pretul mic de achizitie al modelului, precum si sigla familiara vor face cu siguranta un hit din aceasta masina.

Sursa: https://insideevs.com/news/467182/romania-electric-phev-sales-2020/