Masinile electrice fac deja California mai sanatoasa!

Dintr-un stat plin de probleme de poluare, California devine deja mai sanatoasa datorita patrunderii pe piata a masinilor electrice, care au dus la un aer mai curat in zonele in care masinile electrice sunt mai raspandite, potrivit unui studiu recent. Studiul a fost...

Uber va pune la dispozitia soferilor sai 25.000 de masini electrice prin parteneriatul cu Hertz

Uber a confirmat extinderea parteneriatului sau cu firma de inchiriere, vanzare si car sharing Hertz, care va pune la dispozitia retelei sale de soferi din intreaga Europa pana la 25.000 de masini electrice, pana in 2025. Cele doua companii au colaborat deja pe piata...

Cum vor contribui bateriile vechi la alimentarea vehiculelor electrice de maine?

Reciclarea bateriilor litiu-ion ia avant, datorita unor companii precum Redwood Materials si ar putea contribui la tranzitia catre energia regenerabila. Pentru Redwood Materials, randurile de cutii de carton din parcarea pietruita reprezinta atat trecutul, cat si...

Vanzarile de vehicule electrice accelereaza catre cifre record in Noua Zeelanda

Constientizarea problemelor de mediu si subventiile sustinute de guvernul din Noua Zeelanda au contribuit la crestere, in timp ce achizitiile australiene raman pe loc. Constientizarea tot mai mare a crizei climatice, preturile in crestere la petrol si o schema...

Elvetia ar putea interzice utilizarea vehiculelor electrice in timpul crizei energetice

Oficialii elvetieni se pregatesc pentru o criza energetica in iarna aceasta, punand la cale in acelasi timp modalitati de a preveni intreruperile in furnizarea de energie. Elvetia ar putea interzice utilizarea neesentiala a vehiculelor electrice in aceasta iarna,...

Un nou vehicul electric va inlocui minivanul Fiat 500L si va intra in productie in 2024. De asemenea, o alta masina electrica ar putea fi adaugata la o data ulterioara.

Stellantis a anuntat ca va incepe constructia unei noi masini electrice cu baterie la fabrica sa din Kragujevac, Serbia. Vehiculul electric va inlocui productia minivanului mic Fiat 500L, se arata in declaratia Stellantis.
Directorul executiv Stellantis, Carlos Tavares, si presedintele sarb, Aleksandar Vucic, au semnat la inceputul lunii mai un acord in valoare de 190 de milioane de euro vizand investitia in productia de vehicule electrice la fabrica.
Noul vehicul electric care nu are inca un nume va intra in productie la inceputul anului 2024, potrivit declaratiilor Stellantis. O alta masina electrica ar putea fi adaugata la o data ulterioara, potrivit companiei.

Stellantis nu a oferit mai multe detalii cu privire la vehiculul care va fi construit la uzina, dar Tavares a spus ca platforma “se va potrivi perfect” cu vehiculele de pe segmentele minicar, mini si compact.
“Aceasta noua platforma pentru vehicule electrice se va potrivi perfect cu produsele din categoriile A, B si C si va imbunatati solutiile eficiente si curate pentru mobilitatea urbana a brandurilor noastre” a spus Tavares.
Presa auto anunta ca al doilea vehicul electric care ar putea fi adaugat in productie ar putea fi o versiune electrica a minicar-ului Panda.
Stellantis creaza patru noi platforme care se vor afla la baza vehiculelor electrice cu baterie si a celor cu ardere.

Platformele STLA Small si Medium pentru vehicule electrice vor fi folosite in principal de catre Citroen, DS, Fiat, Lancia, Opel si Peugeot. STLA Large se va adresa vehiculelor de talie medie si mare, precum Alfa Romeo, Chrysler, Dodge si Jeep, in timp ce STLA Frame va fi folosita pentru vehicule body-on-frame pentru brandurile Ram si Jeep.
Investitia sarba va ajuta Stellantis – format prin fuziunea dintre Fiat Chrysler Automobile si producatorul Peugeot, PSA Group – sa isi atinga obiectivul de a vinde numai automobile electrice cu baterie pana la finele acestui deceniu, potrivit Stellantis.

Fiat a anuntat ca lineup-ul sau de produse va deveni complet electric intre 2025 si 2030.
Serbia detine o cota de 33% din uzina de la Kragujevac, unde anterior au fost construite masinile Yugo, in cadrul companiei de stat Zastava Automobili.
Vucic a spus ca Serbia, care nu a produs inca vehicule electrice, va trebui sa ia in calcul furnizarea a numeroase statii de incarcare pentru a atrage cumparatori locali, precum si pentru a adopta o noua strategie energetica.
“Trebuie sa asiguram o electricitate mai ieftina, iar pentru a obtine asta trebuie sa avem mai multa energie regenerabila” a spus Vucic.

Sursa: https://europe.autonews.com/automakers/stellantis-build-electric-cars-former-yugo-plant-serbia

Centrul de preferințe pentru confidențialitate