Cum mai merge Revolutia EV?

Daca asculti bine, poti sa auzi mai degraba un bazait decat un muget de motor… Iar daca privesti in jur, vei vedea statii de incarcare in parcarile supermarketurilor sau pe langa biblioteci... De ani buni auzim ca vehiculele electrice sunt chiar dupa colt. Ei bine,...

Ascensiunea pietei EV din China poate fi de durata?

Daca vrem sa intelegem modul in care guvernele pot alimenta dezvoltarea noilor tehnologii, nu trebuie decat sa privim catre flotele de taxiuri din Beijing. In urma cu cinci ani, orasul si-a facut publice planurile de a interzice introducerea taxiurilor alimentate cu...

De ce masinile electrice sunt in continuare un lux in zonele cu clima rece?

Exista motive intemeiate pentru care California este mult in fata statelor din Vestul Mijlociu Superior in ceea ce priveste eliminarea treptata a consumatorilor de gaz. Pretul vehiculelor electrice vandute in Statele Unite in luna iunie a atins o medie de 66.000 de...

Vehiculele electrice deschid drumul solutiilor eficiente pentru baterii la nivel global

Producatorii de vehicule electrice vor adopta tipuri de chimii ale viitorului in urmatorii 5-7 ani pentru a depasi anxietatea si problemele legate de costuri, spune Frost&Sullivan. Adoptarea la nivel din ce in ce mai amplu a vehiculelor electrice (EV) a determinat...

O perspectiva din interior vis-a-vis de transformarea vehiculelor electrice in China

China continua sa fie lider global in productia si adoptarea vehiculelor electrice, cu o piata in plina dezvoltare si o cerere constanta din partea consumatorilor, sustinuta de reglementari. Una dintre companiile esentiale in incurajarea si contributia la realizarea...

Prima companie la care multi dintre noi se gandesc atunci cand vine vorba despre vehicule electrice este Tesla. Desi Tesla si-a castigat pe merit reputatia de lider in domeniu, am asistat la evolutii rapide in materie de tehnologie, ca si la o prioritizare la nivel global a reducerii emisiilor.

Aceasta noua realitate inseamna ca acum exista mai multe moduri prin care investitorii se pot implica pe piata de vehicule electrice si transporturi ecologice, decat erau in 2008, atunci cand iesea din fabrica prima masina produsa de Tesla.
In cele ce urmeaza vom analiza spectrul de abordari ale investitiei, mergand de la cumpararea directa de actiuni ale producatorilor de vehicule lectrice si ajungand pana la trasee mai indirecte, precum investitia in producatori de materiale si componente cheie.

Reducerea emisiilor de carbon

Fie ca parte a declaratiei COP26 privind accelerarea tranzitiei complete catre masini si camionete cu emisii zero, fie ca acord separat, planurile de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon in urmatoarele decenii sunt o tema ce domina filosofia de afaceri a aproape tuturor producatorilor importanti de masini din lume.

Mai mult, trecerea catre neutralitatea emisiilor de carbon merge dincolo de automobile, fiind un element principal in intregul sector al transporturilor.
De pilda, in 2021 cateva tari, guverne locale si producatori de vehicule au semnat un memorandum de intelegere initiat de catre CALSTART, care solicita ca toate vanzarile noi de vehicule medii si grele, asa cum sunt camioanele si autobuzele, sa produca zero emisii pana in 2040, prevazand si obiective intermediare pe parcurs.

In august 2021, presedintele american Biden a inscris Statele Unite pe o traiectorie a reducerii emisiilor, semnand un ordin executiv care stabileste ca obiectiv ca 50% din totalul de automobile noi si camioane usoare vandute in 2030 sa fie vehicule cu zero-emisii.
Odata cu actiunile Statelor Unite si ale altor guverne din intreaga lume in sensul unui viitor mai curat, valul infloritor nu va fi unul pe care investitorii sa il poata ignora. Numarul mare de investitii si schimbari care se vor face in urmatoarele cateva decenii vor aduce cu ele schimbari la nivel de societate, care vor influenta foarte mult pietele financiare pentru generatii intregi.

Titlurile de capital

Investitorii care doresc sa castige expunere la sectoarele de vehicule electrice si transporturi ecologice se pot indrepta catre diverse tipuri de companii de pe pietele principale. Gama de optiuni merge de la producatori de automobile electrice pur sange la producatori de componente integrale utilizate la conceperea vehiculelor.

Producatorii pur sange de vehicule electrice

Exista relativ putini producatori de automobile listati la bursa care se concentreaza strict pe productia de vehicule electrice, insa numarul acestora este in crestere. Inca o data, cel mai popular nume este Tesla, compania anuntand un numar record de livrari trimestriale de 308.600 de masini electrice in trimestrul 4 al anului 2021. In 2021, compania a livrat per ansamblu 936.172 de vehicule.
Elon Musk a spus pe Twitter ca isi doreste ca in urmatorii 9 ani sa mareasca volumul vanzarilor de vehicule Tesla la 20 de milioane anual. Genul de leadership si inovatie demonstrat de Tesla in ultimii ani ne arata clar de ce compania face parte din aproape toate discutiile pe marginea viitorului vehiculelor electrice.
Alte exemple de producatori de vehicule electrice pur sange sunt Rivian Automotive, Nio si Lucid Group, insa nu sunt singurele nume din sector.

Producatorii auto de traditie

Asa cum aratam mai sus, marii producatori de automobile s-au adaptat rapid la trecerea catre mobilitatea electrica, devenind rapid jucatori dominanti pe acest segment.
Exemplele de mai jos au doar un caracter exemplificativ, insa putem extrapola destul de sigur ambitii similare si la alti producatori majori de automobile, pe care insa nu ii vom enumera.

In ianuarie 2021 General Motors si-a anuntat planurile de a deveni neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2040 si si-a asumat unele obiective bazate pe date pentru a obtine neutralitatea carbonului. Compania a anuntat ca in urmatorii cinci ani va investi 27 de miliarde de dolari in dezvoltarea si productia de vehicule electrice si autonome. Banii vor fi directionati catre dezvoltarea continua a tehnologiei bateriilor, updatarea instalatiilor si a diverselor componente pentru productie.

BMW Group are in plan ca pana in 2023 sa puna la dispozitia publicului 13 vehicule complet electrice, care ar inscrie compania pe drumul cel bun catre obiectivul sau ca pana in 2025 vehiculele electrice sa reprezinte un procent de 25% din totalul masinilor oferite de BMW Group, o cifra pe pe care compania si-a proiectat sa o duca pana la 50% pana in 2030. Pentru a avea o imagine mai exacta a magnitudinii acestui demers, BMW va incerca sa construiasca 10 milioane de vehicule electrice in urmatorii 10 ani!

Toyota Motors isi propune sa investeasca aproximativ 35 de miliarde in vehicule electrice alimentate cu baterie si sa lanseze 30 de modele pana in 2030. Compania aspira sa isi mareasca vanzarile globale de vehicule electrice alimentate cu baterie cu 3.5 milioane de unitati pe an pana in 2030.

Ford Motor Company are si ea o abordare cu privire la vehiculele electrice si va investi 22 de miliarde de dolari in electrificare pana in 2025. Dincolo de diferitele produse disponibile deja – precum vehiculele complet electrice Mustang Mach-E si E-Transit – este asteptata cu nerabdare pe piata si lansarea lui F-150 Lightning, in cursul lui 2022.
Aplicarea tehnologiei electrice pentru vehicule mai grele, asa cum sunt camioanele si autobuzele, este inca in stadii incipiente, dar acest gen de anunt este un semn ca schimbarea a inceput. Pe de alta parte, planurile privind inceperea productiei de mare volum a cybertruck-ului Tesla au fost amanate pana in 2023.

Componente intregrale pentru productia de vehicule electrice

Exista o serie intreaga de modalitati indirecte de implicare in productia de vehicule electrice. Cateva exemple sunt cipurile semiconductoare, senzorii de detectare si de masurare a luminii, bateriile si diferitele materiale necesare pentru ca totul sa functioneze perfect ca ansamblu. De asemenea, pe aceeasi linie, investitorii ar putea fi chiar interesati de exploatarile de litiu si cobalt, pentru ca aceste metale joaca un rol esential in tehnologia actuala a bateriilor.

Infrastructura

In decembrie 2021, Casa Alba a lansat Planul de Actiune Biden-Harris privind Incarcarea Vehiculelor Electrice, care ar trebui sa supraalimenteze eforturile Americii de a conduce in viitorul electric.
Planul de actiune evidentiaza pasii pe care ii fac agentiile federale pentru a sprijini dezvoltarea si implementarea incarcatoarelor electrice in comunitatile americane din intreaga tara.
Dat fiind numarul mare de vehicule electrice care vor ajunge pe sosele in urmatoarele decenii, este important sa recunoastem oportunitatile de investitii legate de statiile de incarcare si diversele solutii de gestionare a energiei, disponibile in prezent, in curs de dezvoltare sau a celor aflate inca in curs de proces de elaborare.

ETF-urile

Investitorii care isi doresc o expunere diversa la industria vehiculelor electrice ar putea fi interesati de unul dintre fondurile tranzactionate la bursa – exchange-traded funds (ETF) – care pot merge de la cele axate strict pe vehicule electrice si pe componentele lor integrate, pana la cele care au o arie mai larga de concentrare pe tehnologii inovatoare.

Concluzie

Vehiculele electrice sunt pe sosele de ceva timp, insa concurenta tot mai mare, schimbarile rapide in materie de tehnologie si prioritatile guvernamentale actuale sugereaza ca viitorul transporturilor este, fara indoiala, electric. Investitorii au in fata, asadar, o serie intreaga de modalitati de a se implica pe sectorul de vehicule electrice si de transport ecologic.

Asa cum aratam anterior, investitorii pot alege sa cumpere actiuni ale producatorilor de masini electrice pur sange, in timp ce altii ar putea fi interesati de proiectele jucatorilor consacrati din piata auto. Cei dornici sa-si faca propriile cercetari pot fi interesati de productia de componente esentiale, asa cum sunt bateriile si senzorii, sau chiar materialele din care sunt fabricate. Pentru cei care isi doresc sa adopte o abordare mai diversificata, exista si fondurile tranzactionate la bursa, o optiune extrem de interesanta.

Acestea fiind spuse, indiferent de stilul de investitii al fiecaruia, exista oportunitati ample pentru toate genurile de investitori atunci cand vine vorba despre viitorul vehiculelor electrice si al transportului ecologic.

Sursa: https://www.investopedia.com/investing-in-electric-vehicles-and-green-transportation-5220604