Masinile electrice fac deja California mai sanatoasa!

Dintr-un stat plin de probleme de poluare, California devine deja mai sanatoasa datorita patrunderii pe piata a masinilor electrice, care au dus la un aer mai curat in zonele in care masinile electrice sunt mai raspandite, potrivit unui studiu recent. Studiul a fost...

Uber va pune la dispozitia soferilor sai 25.000 de masini electrice prin parteneriatul cu Hertz

Uber a confirmat extinderea parteneriatului sau cu firma de inchiriere, vanzare si car sharing Hertz, care va pune la dispozitia retelei sale de soferi din intreaga Europa pana la 25.000 de masini electrice, pana in 2025. Cele doua companii au colaborat deja pe piata...

Cum vor contribui bateriile vechi la alimentarea vehiculelor electrice de maine?

Reciclarea bateriilor litiu-ion ia avant, datorita unor companii precum Redwood Materials si ar putea contribui la tranzitia catre energia regenerabila. Pentru Redwood Materials, randurile de cutii de carton din parcarea pietruita reprezinta atat trecutul, cat si...

Vanzarile de vehicule electrice accelereaza catre cifre record in Noua Zeelanda

Constientizarea problemelor de mediu si subventiile sustinute de guvernul din Noua Zeelanda au contribuit la crestere, in timp ce achizitiile australiene raman pe loc. Constientizarea tot mai mare a crizei climatice, preturile in crestere la petrol si o schema...

Elvetia ar putea interzice utilizarea vehiculelor electrice in timpul crizei energetice

Oficialii elvetieni se pregatesc pentru o criza energetica in iarna aceasta, punand la cale in acelasi timp modalitati de a preveni intreruperile in furnizarea de energie. Elvetia ar putea interzice utilizarea neesentiala a vehiculelor electrice in aceasta iarna,...

Producatorul auto Seat, detinut de Volskwagen Group, a prezentat recent versiunea de productie pentru Cupra el-Born, noul si uimitorul hatchback electric al diviziei sale sportive de inalta performanta Cupra.

Conceptul el-Born a fost prezentat pentru prima oara in 2019, atunci cand perspectiva unui hatchback complet electric, ultra performant, construit pe platforma MEB a celor de la Volkswagen, a captivat pe toata lumea, care il astepta, insa, sub brandul Seat, nu sub brandul Cupra, asa cum va ajunge pe piata!
“Lansam el-Born ca primul model complet electric sub brandul Cupra. Cred ca aceasta este decizia corecta: el-Born are genele brandului Cupra… In plus, cred ca orice veste buna pentru Cupra este o veste buna si pentru Seat”, a spus CEO-ul Cupra, Wayne Griffiths, intrebat daca el-Born va ajunge pe piata sub brandul Seat, asa cum fusese anuntat initial.

Prezentat zilele trecute, cu un an inaintea lansarii complete, programate pentru anul 2021, Cupra el-Born va aduce “mobilitate sustenabila, un caracter unic si dinamism” si va fi prima versiune orientata spre performanta construita pe platforma modulara MEB, a Volkswagen Group. Seat Cupra (sau Cupra, dupa cum este cunoscut brandul in prezent) – cunoscut initial ca Seat Sport – este divizia sport de inalta performanta a producatorului auto spaniol Seat, infiintata in anul 1985.

Designul el-Born a fost usor updatat pentru versiunea finala, insa in cea mai mare parte el mentine designul agresiv si rafinat in acelasi timp, cu o parte frontala mai traditionala. Interiorul este unul sport si minimalist.
“Interiorul este conceput in asa fel incat sa inglobeze filozofia de calitate si peformanta a Cupra, imbinata cu sofisticarea vizibila cel mai bine la scaunele auto sport tip bucket, la noul volan cu selectare a profilului de condus si butoanele Cupra Model si, de asemenea, la alegerile materialelor de inalta calitate. In afara de atentia la detalii si de pasiunea pentru calitate, Cupra pune in prim plan sustenabilitatea el-Born, prin folosirea de materiale reciclate la interiorul masinii”.
Seat a updatat, de asemenea, si specificatiile tehnice ale masinii.

“Cupra el-Born prezinta tehnologii de ultima generatie, precum Head-Up Display cu Realitate Augmentata. El va fi capabil sa parcurga pana la 500 de km cu o singura incarcare datorita bateriei sale extrem de eficiente de 77 kWh. Datorita functiei de incarcare rapida, Cupra el-Born isi va lua energia necesara pentru cel putin 260 de km in numai 30 de minute”.Cupra el-Born pare sa aiba specificatii similare cu ale versiunii de varf a VW ID.3, dar intr-un ambalaj diferit.
In ceea ce priveste alte detalii tehnice, doar foarte putine informatii au fost date publicitatii.
Desi acceleratia de la 0 la 100 de km nu a fost facuta publica inca, Cupra citeaza o acceleratie de la 1 la 50 de km in 2.9 secunde. Prin comparatie, conceptul Seat anuntat in 2019 promitea o acceleratie de la 0 la 100 de km in 7.5 secunde.

Cupra el-Born se va adauga viitorului model Formentor din line-up-ul Cupra, in 2021, precum si existentelor Leon si Ateca – doua masini care au acumulat vanzari de 40.000 de unitati in cei doi ani de cand Cupra s-a despartit de brandul mama Seat.
Griffiths a mai confirmat ca in viitor urmeaza sa fie infiintata o retea specifica de dealeri Cupra in Europa, oferind vanzari si experiente post-vanzare personalizate, o abordare despre care CEO-ul crede ca reprezinta succesul brandului.
Cupra el-Born va fi produs la fabrica Volkswagen din Zwickau, unde se produce in prezent si VW ID.3, si va intra in productie anul viitor.
Informatiile legate de pret nu au fost inca date publicitatii.

Surse:

https://electrek.co/2020/07/08/vw-seat-2021-cupra-el-born-stunning-electric-hot-hatchback/

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/new-2021-cupra-el-born-vw-group%E2%80%99s-first-ev-hot-hatch#:~:text=Revealed%20today%20ahead%20of%20a,in%20the%20Volkswagen%20Group’s%20range.