Masinile electrice fac deja California mai sanatoasa!

Dintr-un stat plin de probleme de poluare, California devine deja mai sanatoasa datorita patrunderii pe piata a masinilor electrice, care au dus la un aer mai curat in zonele in care masinile electrice sunt mai raspandite, potrivit unui studiu recent. Studiul a fost...

Uber va pune la dispozitia soferilor sai 25.000 de masini electrice prin parteneriatul cu Hertz

Uber a confirmat extinderea parteneriatului sau cu firma de inchiriere, vanzare si car sharing Hertz, care va pune la dispozitia retelei sale de soferi din intreaga Europa pana la 25.000 de masini electrice, pana in 2025. Cele doua companii au colaborat deja pe piata...

Cum vor contribui bateriile vechi la alimentarea vehiculelor electrice de maine?

Reciclarea bateriilor litiu-ion ia avant, datorita unor companii precum Redwood Materials si ar putea contribui la tranzitia catre energia regenerabila. Pentru Redwood Materials, randurile de cutii de carton din parcarea pietruita reprezinta atat trecutul, cat si...

Vanzarile de vehicule electrice accelereaza catre cifre record in Noua Zeelanda

Constientizarea problemelor de mediu si subventiile sustinute de guvernul din Noua Zeelanda au contribuit la crestere, in timp ce achizitiile australiene raman pe loc. Constientizarea tot mai mare a crizei climatice, preturile in crestere la petrol si o schema...

Elvetia ar putea interzice utilizarea vehiculelor electrice in timpul crizei energetice

Oficialii elvetieni se pregatesc pentru o criza energetica in iarna aceasta, punand la cale in acelasi timp modalitati de a preveni intreruperile in furnizarea de energie. Elvetia ar putea interzice utilizarea neesentiala a vehiculelor electrice in aceasta iarna,...

Ușa este indispensabilă atunci când construiești un garaj. Ea e singură cale de acces în acest spațiu, deci, trebuie să ofere protecția necesară, astfel încât să nu permită accesul persoanelor străine. O astfel de alegere ar putea fi destul de dificilă, motiv pentru care trebuie să te informezi foarte bine înainte de a cumpără.

Dacă ar fi să facem o clasificare a ușilor pentru garaj, ar trebui să stabilim câteva criterii după care să le diferențiem:

Modul de acționare al ușii de garaj

În privința acestui aspect, aveți de ales între două variante – manuală și automată. Fiecare are propriile avantaje și dezavantaje și tu trebuie să-ți dai seama ce îți permiți și de ce anume ai nevoie.

Dacă alegi să cumperi o ușa manuală, în primul rând ai avantajul faptului că nu va fi necesar un efort financiar foarte mare. Astfel de modele au prețuri de achiziție pe care ți le vei permite și variază în funcție de dimensiuni, materiale sau alte aspecte. Aceste tipuri de uși se deschid în mod clasic și e nevoie să cobori din mașină de fiecare dată când vrei să intri sau să ieși din garaj.

Dacă optezi pentru o ușa automată, ai marele avantaj al confortului. Cu ajutorul unei telecomenzi poți deschide cu ușurință garajul direct din mașină, fără a fi necesar să mai cobori de fiecare dată. De cele mai multe ori, aceste tipuri izolează foarte bine din punct de vedere termic și fonic, însă, au un costuri de achiziție, montare și întreținere mai mari.

Modalitatea de închidere/ deschidere

2.1. Usi de garaj batante – modele clasice, care se prind în laterale cu ajutorul balamalelor de susținere. Ele se deschid stânga-dreapta și nu sunt recomandate pe terenurile ce au tendințe de alunecare, deoarece sistemul de închidere poate fi în timp greu de acționat. Ele au un preț de achiziție redus, față de alte tipuri, dar sunt ceva mai greu de manevrat și sensibile la vânt puternic.

2.2. Usi de garaj rabatabile (basculante) – formate dintr-o singură parte care se ridică de obicei pe plafon. Ele nu sunt foarte potrivite pentru garajele de mici dimensiuni, deoarece partea care se rabatează poate ocupă destul de mult spațiu. Din punct de vedere financiar, aceste modele sunt accesibile, dar de multe ori nu izolează foarte bine fonic/termic și pot fi afectate de vânt.

2.3. Usi de garaj secționale – vorbim în acest caz de modele care sunt formate din mai multe bucăți de panouri, ce se ridică în partea interioară a încăperii. Ele pot fi atât verticale, cât și orizontale, atât izolate, cât și neizolate. Sunt ușor de acționat, mai ales dacă optezi pentru uși de garaj automate.

2.4. Usi de garaj rulouri – aceste modele sunt realizate din lamele, care prin rulare se strâng într-o casetă de protecție ce poate fi montată atât în interior, cât și în exterior, pentru a ocupă și mai puțin spațiu. Ele sunt foarte simplu de acționat, deoarece pot fi automatizate.

Materialul din care sunt fabricate

Acest aspect este important, deoarece de el depinde rezistență ușii, gradul de izolare sau prețul. Cele mai des întâlnite materiale sunt următoarele:

Aluminiu – izolează foarte bine din punct de vedere termic (micșorează pierderile de căldură) și e o alegere bună pentru persoanele care vor uși de garaj la prețuri bune. El este un material durabil, care rezistă la tot felul de intemperii, dar nu pentru un timp foarte îndelungat. Poate fi personalizat cu ușurință, în diverse culori, cu tot felul de aplicații (metalice, lemn etc.) și poate fi reciclat. De obicei e nevoie de specialiști pentru instalat astfel de căi de acces, dacă nu vrei să ai nevoie de reparații în scurt timp.

Oțel – un material foarte rezistent, indiferent de condițiile de vreme. Dacă nu e vopsit în câmp electrostatic, ploaia excesivă, de exemplu, l-ar putea afecta. El necesită o întreținere minimă, dar nu prezintă un aspect prea plăcut. Totodată, nu izolează foarte bine și produce destul de mult zgomot. În privința prețului, acesta variază în funcție de calitatea oțelului folosit. Ușile pot fi în acest caz vopsite într-o mulțime de culori și personalizate, după preferințele utilizatorilor.

Lemn – potrivit mai ales în situația în care ai o locuința amenajată în stil rustic. Acest material este rezistent în timp, însă, doar dacă e tratat și întreținut în mod corespunzător. El poate avea un design deosebit, poate fi vopsit în diverse culori și nu se poate îndoi la fel de ușor că oțelul sau aluminiu. Lemnul poate fi afectat de umezeală excesivă și poate avea un preț de achiziție destul de mare.

Multe din ușile de garaj (mai ales cele moderne, automate), pot prezenta o serie de detalii care le fac să fie ușor și plăcut de folosit: izolație (pentru a păstra o temperatura cât mai ridicată pe timp de iarnă și mai scăzută vara), ușă pietonală (dacă vrei să poți intră în garaj fără a o deschide pe cea mare), rezistență la rugină (pentru a nu-ți face griji în cazul în care e confecționată dintr-un material ce poate rugini) etc.

Depinde numai de dumneavoastră și de nevoile și spațiul pe care îl aveți să alegeți ușa ideală pentru garajul dumneavoastră.

Sursa imagini: gunther-tore.ro