Masinile electrice fac deja California mai sanatoasa!

Dintr-un stat plin de probleme de poluare, California devine deja mai sanatoasa datorita patrunderii pe piata a masinilor electrice, care au dus la un aer mai curat in zonele in care masinile electrice sunt mai raspandite, potrivit unui studiu recent. Studiul a fost...

Uber va pune la dispozitia soferilor sai 25.000 de masini electrice prin parteneriatul cu Hertz

Uber a confirmat extinderea parteneriatului sau cu firma de inchiriere, vanzare si car sharing Hertz, care va pune la dispozitia retelei sale de soferi din intreaga Europa pana la 25.000 de masini electrice, pana in 2025. Cele doua companii au colaborat deja pe piata...

Cum vor contribui bateriile vechi la alimentarea vehiculelor electrice de maine?

Reciclarea bateriilor litiu-ion ia avant, datorita unor companii precum Redwood Materials si ar putea contribui la tranzitia catre energia regenerabila. Pentru Redwood Materials, randurile de cutii de carton din parcarea pietruita reprezinta atat trecutul, cat si...

Vanzarile de vehicule electrice accelereaza catre cifre record in Noua Zeelanda

Constientizarea problemelor de mediu si subventiile sustinute de guvernul din Noua Zeelanda au contribuit la crestere, in timp ce achizitiile australiene raman pe loc. Constientizarea tot mai mare a crizei climatice, preturile in crestere la petrol si o schema...

Elvetia ar putea interzice utilizarea vehiculelor electrice in timpul crizei energetice

Oficialii elvetieni se pregatesc pentru o criza energetica in iarna aceasta, punand la cale in acelasi timp modalitati de a preveni intreruperile in furnizarea de energie. Elvetia ar putea interzice utilizarea neesentiala a vehiculelor electrice in aceasta iarna,...

Ideea de a conduce un vehicul electric pe care il conectezi la o priza de perete, in loc sa il alimentezi cu benzina suna destul de bine, nu-i asa? Dar suna si mai bine cand iei in calcul multe alte avantaje pe care le au vehiculele electrice fata de masinile traditionale, alimentate cu benzina sau motorina, precum acceleratia foarte buna si zgomotul aproape inexistent al motorului.

Exista multe vehicule electrice pe piata in acest moment, de la companii precum Tesla, Chevrolet si Nissan care merita investitia, insa inainte de a face trecerea de la benzina sau motorina la electroni ar trebui sa stii cateva aspecte esentiale. Iata, asadar, in cele ce urmeaza 7 ponturi de care sa tii cont inainte de a-ti cumpara primul tau EV.
Plus bonus cele mai ieftine 4 masini electrice din Romania, ideale pentru o prima experienta!

 

Stapaneste cifrele legate de autonomie

O limitare evidenta a vehiculelor electrice este autonomia. Fiecare vehicul electric are un punct in care ramane fara combustibil, iar realimentarea nu este din pacate la fel de simpla ca incarcarea unui rezervor traditional la prima benzinarie!

Infrastructura pentru incarcarea vehiculelor electrice este inca la inceput de drum in foarte multe tari, fie ele si dezvoltate, si se imbunatateste continuu, insa numarul de statii de incarcare in acest moment nu este nicaieri in lume nici macar pe aproape de numarul de benzinarii.
Din acest motiv, autonomia ar trebui sa fie unul dintre aspectele esentiale de care sa tii cont atunci cand iti cauti primul vehicul electric.

Majoritatea vehiculelor electrice moderne au o atonomie destul de mare incat ca acopere mai mult decat distanta medie zilnica pe care o parcurge un om, ceea ce face ca vehiculele electrice sa fie foarte utile pentru cei care nu conduc foarte mult in afara localitatilor. Daca te gandesti sa folosesti masina electrica pentru deplasari zilnice, este indicat sa urmaresti in prima instanta cati kilometri conduci zilnic, in medie. Daca autonomia vehiculului electric pe care ai pus ochii depaseste numarul de kilometri de care ai nevoie zilnic, atunci probabil ca nu vei avea o problema sa te obisnuiesti cu acest tip de masina.

 

Analizeaza infrastructura locala de incarcare

In unele parti ale tarii exista statii de incarcare in multe locatii, in timp ce in altele nu gasesti nicio astfel de statie. Daca vrei sa incarci in alta parte decat acasa, vei avea nevoie sa analizezi bine infrastructura locala de incarcare pentru vehicule electrice.

Statiile publice de incarcare sunt adesea amplasate in locuri precum supermaketuri sau mall-uri, astfel incat masina sa poata fi incarcata cat este parcata. Poti fi chiar suficient de norocos sa ai un angajator care ofera statii de incarcare, caz in care cifrele privitoare la limitarile de autonomie vor sta complet diferit!
Daca programul tau zilnic implica si condusul pe distante lungi si drumuri frecvente si locuiesti intr-o zona fara acces la statii de incarcare, atunci solutia unui vehicul electric e posibil sa nu fie una viabila pentru stilul tau de viata. Cel putin deocamdata!

Ia in calcul, de asemenea, ca masinile electrice sunt considerate masini excelente de oras, insa daca nu ai un garaj in care sa le poti incarca in fiecare seara, cum vei face alimentarea?

 

Analizeaza piata de stimulente

Problema accesibilitatii ca pret a vehiculelor electrice este dificil de abordat, pentru ca ea tine de locul in care traiesti. Exista tari in care stimulentele guvernamentale sunt importante si tari in care stimulentele incep sa expire pentru multi producatori auto, care deja au vandut foarte multe masini si nu mai sunt interesati sa isi atraga clienti noi prin stimulente si prime. Multe tari ofera, de asemenea, reduceri nu numai la pretul masinii, ci si la capitolul impozit si taxa de inmatriculare.

 

Ia in calcul costul detinerii

Este deja bine cunoscut faptul ca te va costa mai putin sa te deplasezi cu un vehicul electric pe o distanta de 1 km decat sa te deplasezi cu o masina traditionala, dar exista si costuri aparte ale masinilor electrice, pe care trebuie sa le iei in considerare.

Detinerea unui vehicul electric nu inseamna ca alimentarea va fi gratuita, doar pentru ca nu mai cumperi benzina sau motorina. Te poti astepta la o factura mai mare pentru energia consumata, dar chiar si asa, costul extra pentru electricitate va fi mai mic decat ceea ce ai fi cheltuit pe combustibili traditionali.
De aceea va trebui sa iei in calcul si ce tip de incarcare folosesti sau ce punct de incarcare iti vei instala acasa. Un incarcator lent, de nivel 1, care se conecteaza la o sursa obisnuita de curent va fi eficient, sau vei avea nevoie sa treci la un incarcator de nivel 2 care sa devina o parte semi permanenta a garajului tau? De asemenea, tine cont de cheltuielile extra pentru inchirieri auto, pentru momentele in care va trebui sa te deplasezi pe distante mai mari decat cele suportate de autonomia masinii tale.

Iata, asadar, ca in functie de nevoile personale se pot adauga costuri suplimentare pentru detinerea unui EV. In plus, trebuie sa precizam ca vehiculele electrice sunt in general mai scumpe decat masinile de dimensiuni similare alimentate cu carburanti traditionali, chiar si dupa aplicarea primelor si stimulentelor de la stat!

 

Atentie la garantie

Masinile electrice sunt pe piata de mai bine de 10 ani deja, insa tehnologia masinilor electrice moderne este inca in faza incipienta. Pentru a oferi soferilor un confort mental cu privire la noua tehnologie de propulsie, producatorii sunt destul de generosi cu garantiile, nu numai penru masina in sine, ci si pentru baterii si grupuri motopropulsoare electrice si hibride plug-in.
De pilda, garantiile pentru bateriile pentru Nissan Leaf si Chevy Bolt sunt de 8 ani/100.000 km, ceea ce inseamna ca fie ca vei cumpara o masina noua sau una second hand, nu va trebui sa iti faci griji pentru probleme legate de pretul bateriilor. Cel putin nu pentru o vreme…

 

Se potriveste stilului tau de condus?

Peisajul vehiculelor electrice este in dezvoltare continua, dar in 2020 este inca limitat in principiu la masini mici. Vehiculele electrice includ Chevy Bolt, Nissan Leaf si Tesla Model 3, toate masini compacte. Nu exista nicio indoiala ca pana la urma vor aparea pe piata si truck-urile electrice cu un caracter mai utilitar sau SUV-urile, insa deocamdata daca ai nevoie de un vehicul ieftin cu trei randuri de scaune sau vrei doar mai multa utilitate decat iti poate oferi o masina compacta, e posibil ca un vehicul electric sa nu fie cea mai potrivita alegere pentru stilul tau de viata.

 

Un hibrid ar fi mai indicat?

Daca ai luat in calcul toate aspectele de mai sus si nu esti inca sigur daca ti s-ar potrivi un vehicul electric, poate ca e momentul sa te gandesti la un model hibrid.
Piata pentru hibride plug-in (masini care functioneaza pe electricitate, dar care au si motoare pe benzina ce intra in actiune atunci cand ramai fara energie) este ceva mai diversa decat piata vehiculelor electrice, cu oferte precum minivan-ul Chrysler Pacifica, crossoverul hibrid Subaru Crosstrek (destul de capabil pe teren off-road) si SUV-uri precum Mitsubishi Outlander PHEV sau Kia Niro, care este disponibil ca hibrid conventional, hibrid plug-in sau vehicul electric. Vehicule ca acestea iti pot oferi unele dintre beneficiile unui vehicul electric, dar fara anxietatea de autonomie.

 

Avantajele vehiculelor electrice

In comparatie cu masinile pe combutibili traditionali, vehiculele electrice au o serie de avantaje:

  •  Necesita mai putina intretinere.
  •  Sunt mai curate (nu au gaze de esapament toxice, pete de ulei prin garaj sau pe trotuare).
  •  Confera un cuplu si o acceleratie superioare.
  •  Pot regenera activ electricitate.
  •  Au costuri mai mici pentru combustibil, adesea mult mai mici decat masinile pe benzina.
  •  Permit reincarcarea acasa.

Cele mai accesibile 4 masini electrice in 2020

Tesla Model 3 este cel mai dorit model de vehicul electric in acest moment, insa nu toata lumea are minim 39.500 euro (pretul minim in Romania) pentru un Model 3 cu o autonomie de 400 de kilometri.

Iata mai jos care sunt cele mai accesibile modele de vehicule electrice de pe piata din Romania in acest moment, desi autonomia lor maxima ajunge doar pana la 258 de km.

1. Cea mai accesibila masina electrica din Romania, Skoda CITIGOe iV, are un pret de baza de 19.990 Euro, dar poate ajunge pana la 9350 de Euro prin programul Rabla Plus beneficiind de subventia de 9300 Euro (45.000 lei) de la stat si 1300 de Euro prima de casare Rabla Plus. CITIGOe are o autonomie de 258 kilometri si o viteza maxima de 130 km/h. Bateria sa are 36.8 kWh si un consum de 16 kW/100 km. Volumul portbagajului este de 250 de litri.

2. Pe locul 2 in topul celor mai accesibile masini electrice din Romania se situeaza Volskwagen e-Up, la pretul de 22.447 Euro, care poate ajunge la 11.847 Euro prin programul Rabla Plus. Autonomia sa este de 258 de kilometri, iar viteza maxima ajunge pana la 130 km/h. Bateria de 36.8 KWh a lui e-Up consuma 16 kw/100 km. Volumul portbagajului ofera un spatiu de 250 de litri.

3. Locul al treilea din top este ocupat de Smart EQ Forfour, la pretul de lista de 22.700 euro. Cu o automonie de 160 de km si o viteza maxima de 130 de km/h, masina este o varianta de luat in calcul doar pentru oras, deplasarile pe distante lungi fiind dificile pentru micul Smart. Portbagajul sau ofera un spatiu de 185 de litri.
4. Pe locul al treilea se afla tot un EV Smart, de data aceasta Smart EQ Cabrio, la pretul de lista de 25.300 de Euro. Masina confera o autonomie de 160 de km si o viteza maxima de 139 km/h, iar bateria cu o capacitate de 17.6 kWh consuma 17.6 kWh/100 km. Volumul portbagajului lui Smart EQ Cabrio este de 260 de litri.

Surse:

https://www.forbes.com/sites/brookecrothers/2020/06/14/ready-to-buy-your-first-electric-car-the-cheapest-tesla-model-3-and-the-top-3-alternatives-2020-chevy-bolt-hyundai-kona-ev-kia-niro-ev/#73e894e79f19

https://www.autotrader.com/best-cars/buying-electric-vehicle-7-tips-first-time-buyers-281474979937162