Investitorii fac valuri pe piata de actiuni ale companiilor de vehicule electrice

Actiunile Lucid Motors si Rivian cresc. Poate dura acest trend? In cadrul unei vizite recente la o uzina General Motors din Detroit, ce urmeaza sa inceapa productia in cursul anului urmator, presedintele american Joe Biden a sustinut un discurs in care a tinut sa puna...

Problemele majore care blocheaza viitorul masinilor electrice in America

Viitorul electric vine. Ceea ce nu stim, insa, este cat de rapid... Cu numai un deceniu si jumatate in urma, CEO-ul de pe atunci al General Motors Co., Rick Wagoner, facea o remarca intr-o discutie cu Larry Burns, directorul de Cercetare si Strategie de pe atunci al...

Vehiculele electrice sunt cool. Dar asigurarea lor?

Expertii din industrie cred ca cererea de vehicule electrice va continua sa creasca in anii urmatori. Multe companii de automobile fac trecerea catre lansarea de vehicule electrice (EV), iar unele dintre ele chiar au iesit cu primele vehicule de acest gen pe piata....

Istoria pierduta a masinii electrice – si ce ne spune despre viitorul transporturilor

Pentru fiecare epoca marcata de poluare, accidente si aglomeratie, solutia pentru generatia urmatoare in ceea ce priveste transporturile a parut evidenta – si totusi, aceleasi probleme au continuat sa revina. Vehiculul tras de cai- primul mijloc de transport urban In...

Aproape 4 din 10 vehicule comerciale pot trece la electricitate

Aproape 4 din 10 vehicule comerciale, alimentate cu benzina si motorina, pot trece la electricitate, potrivit unei noi cercetari a Geotab. Studiul a descoperit ca dat fiind costul total al investitiei (TCO) care tine cont atat de costurile pentru mentenanta...

Toata lumea stie deja ca masinile autonome vor da peste cap tot ce stiam despre experienta auto, insa la ce alte inventii vom mai fi martori in viitorul apropiat in domeniul auto?

Bateria de 1.6 milioane de km a Tesla

Bineinteles, nu e vorba despre 1.6 milioane de km de autonomie, ci despre o durata de viata de 1.6 milioane de km pana cand va trebui va trebui sa fie inlocuita. Bateria anuntata de vizionarul CEO al Tesla este un mare pas inainte, avand in vedere ca bateriile EV dureaza de obicei in jur de 300.000 de km.

Cu o baterie de 1.6 milioane de km am putea spune chiar ca masina ar cadea mai repede decat bateria. Ceea ce inseamna ca proprietarul o poate vinde sau o poate transfera catre o masina noua, provocand astfel un nivel mai redus de poluare.

Cum ramane cu bataile de cap legate de incarcarea EV?

Creierele de la Huawei lucreaza la o solutie, incercand sa dezvolte un sistem de incarcare fara fir a vehiculelor electrice. Astfel, locatiile de incarcare ar putea fi amplasate oriunde, de la parcari la garaje – si poate chiar pe strazile orasului.

Vehicule fuel-cell ce transforma hidrogenul in electricitate

O masina alimentata cu hidrogen ar emite doar vapori de apa, economisind bani si reducand emisiile de gaze cu efect de sera. Marea Britanie dispune deja de statii de alimentare care isi produc propriul hidrogen la scara comerciala, folosind energia solara.

Masinile cu hidrogen parcurg distante mai mari decat EV si necesita doar cinci minute pentru a realimenta. Acestea sunt beneficii tangibile, insa hidrogenul inca mai are un drum lung inainte, iar statiile de alimentare sunt o problema. Treisprezece companii, inclusiv Toyota, BMW si Daimler, s-au angajat sa investeasca 10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei si infrastructurii hidrogenului in urmatorii zece ani.

Hidrogenul nu este singurul combustibil alternativ

Pe soselele din SUA exista deja 175.000 de vehicule cu gaz natural si 1.600 de statii de alimentare. In ciuda faptului ca sunt disponibile de ceva timp, vehiculele cu gaz natural nu au luat avant din mai multe motive: sunt mai scumpe, nu parcurg kilometrajul masinilor pe benzina, modelele sunt limitate si neinspirate.

Metanul este o alta posibilitate

In Statele Unite, industria petroliera trimite anual 13 milioane de tone de metan in atmosfera. Daca am recolta acest gaz, ar fi suficient sa alimentam milioane de vehicule si case. Si nu este produs doar in industria petroliera!
Bovinele contribuie in proportie de 37% la totalul emisiilor industriale de metan. O singura vaca produce intre 70 si 120 kg de metan pe an. Cu 1,5 miliarde de vite raspandite pe tot globul, iata cat metan avem la dispozitie…

Parcarea

Daca ti se intampla sa uiti frecvent unde parchezi masina intr-un loc aglomerat, Huawei poate veni cu solutia – un sistem AI ce va ghida proprietarul catre locul de parcare cu ajutorul smartphone-ului.
Adormitul la volan este, de asemenea, o problema reala, iar Huawei lucreaza si la rezolvarea sa.

Folosind retelele neuronale, masina analizeaza expresiile faciale ale soferului si trimite o alerta atunci cand riscul de a atipi este crescut. Aceeasi tehnologie ar putea fi folosita, practic, si pentru a detecta mimica soferilor in stare de ebrietate.
Daca solutia AI determina ca soferul a consumat alcool, poate trimite o alerta sau chiar sa dezactiveze contactul.

Masina devine platforma de divertisment si productivitate

Cand masinile vor deveni autonome, soferii vor fi liberi sa faca orice vor – sa se relaxeze, sa se uite la filme, sa joace diverse jocuri, sa lucreze si chiar sa intre in experiente virtuale. Poate deveni ceva obisnuit sa participi la o intalnire, in timp ce te indrepti catre alta.
Interiorul masinilor se va schimba si el, iar oamenii vor putea sta chiar fata in fata. De asemenea, masinile ar putea deveni si dormitoare mobile, mai ales in timpul calatoriilor lungi.

Masinile vor fi in aer in curand?

Sky Drive, un startup sustinut de Toyota, a testat deja o masina zburatoare si se asteapta sa lanseze un zbor cu pilot peste 2 ani. Startupul Xpeng, sustinut de Alibaba, si-a dezvaluit si el, de asemenea, vehiculul zburator, care seamana mai degraba cu o drona uriasa. Hyundai are si ea planuri pentru modele de 6 pasageri si anticipeaza intrarea pe piata pana in 2028.

Vehiculul hibrid autonom aer-sol

O masina pe sosea, cu aripi care se deschid pentru distante mari. Unii futuristi prezic chiar ca vehiculele de acest tip vor deveni modulare, cu capsule mici pentru drumuri scurte si module suplimentare pentru drumuri mai lungi.
Noile materiale usoare, precum fibra de carbon, biomaterialele si grafenul, pot inlocui otelul si plasticul in vehiculele viitorului.

AI si viitorul masinilor

Pe masura ce inteligenta artificiala va prelua fraiele domeniului auto, condusul va deveni mai sigur si nu va mai fi nevoie de caroserii rigide. Masinile ar putea fi construite din nanomateriale flexibile, cauciucate, care nu exista inca. Nanotehnologia ar putea modifica in intregime si modul in care functioneaza masinile.
Intr-o zi, in viitorul indepartat, masinile ar putea sa se transforme in aproape orice forma si configuratie dorita de sofer.

Masinile, AI si orasele

Odata cu masinile se va modifica si impactul lor asupra modului in care traim. Zonele metropolitane de astazi sunt proiectate in jurul masinilor, strazile fiind pavate si pline de locuri de parcare. In viitor, asfaltul ar putea fi inlocuit cu spatiu verde, lucru permis si de aparitia masinilor zburatoare.

Masinile zburatoare ale viitorului vor fi, de asemenea, si silentioase, iar la Universitatea din Rochester oamenii de stiinta au dezvoltat deja o tehnologie care indoaie lumina astfel incat sa faca un obiect invizibil. Daca aplicam aceasta tehnologie masinilor, este posibil sa nu stim nici macar ca sunt acolo. Am putea fi in mijlocul unui oras plin de viata, locuibil, curat si fara poluare fonica. Sa fie oare acesta viitorul masinilor?

Sursa: https://readwrite.com/2021/02/19/cars-of-tomorrow-the-future-of-automobiles/